توضیحات اجمالی

در این دوره ضمن تبیین اهمیّت مراجعه به تاریخ برای اتخاذ بخشی از عقاید و باورهای اصیل شیعی، رفتارهای منافقان صدر اسلام در آخرین روزهای عمر شریف پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله مورد بررسی دقیق قرار می‌گیرد تا از این رهگذر، جریان‌های وقایع بعد از شهادت رسول خدا صلی الله علیه و آله بهتر و بیشتر معنادار شود. سپس در ادامه به دوران حیات سه زمامدار بعد از آن حضرت، نگاهی کوتاه و گذرا خواهیم داشت. در ادامه به گزارش روایت جمع‌آوری قرآن از منظر شیعه و مقایسه آن با فرآیند تدوین قرآن از منظر مکتب خلفا پرداخته می‌شود. همچنین در مورد شیطنت‌هایی که در زمینه جمع‌آوری میراث رسول خدا صلی الله علیه و آله (اعم از مصحف شریف و روایات به جا مانده از ایشان) و منع و محدودیت‌هایی که در زمینۀ کتابت و نقل حدیث داشته‌اند، مباحثی ارائه شده و با اشاره به پیامدهای خطرناک این اعمال، به گوشه‌ای از تدابیر اهل بیت (علیهم السلام) در حفظ سنّت ذی‌قیمت شیعی اشاره شده است.

معرفی دوره با بیان استاد:

سرفصل‌های کتاب پس از غروب:

مشخصات:

عنوان درس
موضوع درس
1. چرا تاریخ؟!!
در این درس ضمن بیان اهمیّت و لزوم مراجعه به تاریخ در نزد عقلا، به مصادیق اعتقادی شیعه که از تاریخ اخذ شده، اشاره می‌شود.
2. اصرار بزرگ، انکار عجیب
تصریح به وصایت امیرالمؤمنین علیه السلام از همان ابتدای بعثت در روایات «یوم الدار» و «منزلت» انجام شد و در روز غدیر این امر به اوج خود رسید. ولی چه سیاستی در میان بود که سه ماه پس از غدیر، همه چیز فراموش گشت؟
3. دشمنان قسم‌خورده
منافقین چه کسانی بودند؟ آن‌ها برای از میان برداشتن رسول الله صلی الله علیه و آله چه اقداماتی انجام دادند؟ آن‌ها چگونه در روز غدیر، بغض و کینۀ قلبی خود را نشان دادند؟ جواب سؤالات را در این درس خواهید خواند.
4. محک ایمان و نفاق
تشکیل سپاه اسامه و اعزام آن به خارج از شهر، راهی برای دور کردن منافقین بود ولی برخی از آن‌ها بهانه‌هایی برای نرفتن آوردند به نحوی که رسول خداصلی الله علیه و آله به صراحت، کسانی که از این امر سرباز زد را لعن فرمودند. آیا این امر ریشه در صحیفۀ ملعونه دارد؟
5. نانوشته‌ای گویاتر از صد نوشته
رسول خدا صلی الله علیه و آله در آخرین لحظات عمر خود می‌خواستند با نوشته‌ای، امر جانشینی را برای آخرین بار، روشن کنند ولی یک‌نفر جسارت کرد و حضرتش را متّهم به «هذیان‌گویی» کرد. آیا عقل، توهین را به رسول الله صلی الله علیه و آله قبول می‌کند؟
6. آخرین روزها
نیروهای نفوذی داخل خانه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می‌خواستند ابوبکر را به جای رسول خدا صلی الله علیه و آله به نماز بفرستند که حضرت مخالفت کردند. با این وجود، بعد از شهادت آن حضرت، پروژه «انکار عجیب» کلید خورد! ولی به راستی چرا؟
7. کودتای سقیفه
بعد از شهادت رسول خدا صلی الله علیه و آله گروهی از مسلمانان (!) در سقیفه جمع شدند تا خلافت را به نفع خود، مصادره کنند که سه نفر از قریش، با حیله‌ای حساب شده، رقبا را کنار زدند و داستان انحراف اسلام را به نام خود ثبت کردند.
8. تثبیت خلافت غاصبانه
یک کودتا زمانی موفّق است که در کوتاه‌ترین زمان، اصلی‌ترین مخالفان را از صحنۀ رقابت خارج سازد ‌آن‌هم به هر صورت ممکن. اهل سقیفه بر آن شدند که با ایجاد رعب و وحشت، معادلات را به نفع خود به پایان برسانند! و تنها یک نفر هست که اگر قبول نکند، راهی بجز حذف او وجود ندارد. او کیست؟
9. هجوم به خانه وحی
«اگر علی علیه السلام بیعت کرد که دیگر مشکلی نیست ولی اگر بیعت نکرد، او و فاطمه سلام الله علیها و اهل خانه را با هم به آتش بکشید!» این گزارشی است حزن‌انگیز از لحظات دردناک حمله به خانه حضرت زهرا سلام الله علیها.
10. از عیادت نمادین تا دفن شبانه
دیگر آبرویی برای اهل سقیفه نمانده است! مردم ساده‌لوح را می‌شود با یک «عیادت سیاسی» مانند همیشه، فریب داد! غافل از اینکه حضرت زهرا سلام الله علیها این نقشه آنان را نقش بر آب کردند و امیرالمؤمنین علیه السلام نیز در   اقدامی دلاورانه، هرگونه اقدام علیه قبر آن بانوی مخدّره را نیز مردود ساختند.
11. ماجرای غصب فدک
منافقین از میان همه   اموال حضرت زهرا سلام الله علیها سراغ فدک می‌روند تا اهل بیت علیهم السلام خلع سلاح اقتصادی شوند و در عین حال، هتک حرمت دختر پیامبر خاتم سلام الله علیها نیز می‌شود. اما خطبۀ آتشین ایشان وبال گردن اهل سقیفه شد.
12. نگاهی به دوران حیات زمامدار اوّل
نگاهی مختصر و نیمه تحلیلی به مشخّصات و اخلاقیّات زمامدار اوّل و آشنایی با برخی رویدادهای مهم دوران زمامداری او.
13. نگاهی به دوران حیات زمامدار دوم
نگاهی مختصر و نیمه تحلیلی به مشخّصات و اخلاقیّات زمامدار دوم و آشنایی با برخی رویدادهای مهم دوران زمامداری او.
14. نگاهی به دوران حیات زمامدار سوم
نگاهی مختصر و نیمه تحلیلی به مشخّصات و اخلاقیّات زمامدار سوم و آشنایی با برخی رویدادهای مهم دوران زمامداری او.

سرفصل‌های کتاب بازی با قرآن و سنت:

عنوان درس
موضوع درس
1.آغاز بازی
وصّی رسول الله(صلی الله علیه و آله)  باید رد شود پس قرآن او را رد می‌کنیم حتّی اگر ما -گروه سقیفه- قرآن کامل را نیز نداشته باشیم. کافیست یک‌نفر از خودمان را مأمور جمع‌آوری قرآن کنیم! ایرادی نیست؛ بگذارید این مصحف بر خلاف مصحف وصی، شامل همه تفاسیر نباشد!
با اینکه در مسیر تاریخی جمع قرآن در نزد اهل تسنن، گره‌های کور زیادی مشاهده می‌شود ولی اهل‌ بیت (علیهم السلام) به رجوع به قرآن فعلی، تأکید داشته و علمای شیعه نیز در سخنان خود، بازی‌هایی مانند نسخ تلاوت و غیره را مردود دانسته‌اند.
2.استمرار بازی
هیچ سخنی از رسول خدا(صلی الله علیه و آله) نباید بیان گردد و کتابت شود آن هم به دلایل مختلف؛ ولی خودی‌ها (!) استثناء هستند! این کار قطعاً   پیامدهای بدی مانند جعل و قصّه‌سرایی و فضیلت‌تراشی دارد ولی ایرادی ندارد! دوری از وصیّ رسول الله(صلی الله علیه و آله) هدف اصلی است.
کتابت و تدوین سخنان پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) در نزد شیعیان از اموری بود که به دستور ائمه معصومین (علیهم السلام) بدان اهتمام شدیدی وجود   داشت. هدف اصلی اهل سقیفه، دوری مردم از اهل بیت (علیهم السلام) بود ولی این نقشه در مورد شیعیان، جواب نداد.
3.نتیجۀ بازی
وقتی وصیّ رسول خدا(صلی الله علیه و آله)   گمنام ماند، نابکاران در صدر جدول خواهند بود تا «شب‌پره بازیگر میدان شود!» و این‌گونه دین خدا تحریف می‌شود و اسرائیلیات به جای سخنان رسو ل الله(صلی الله علیه و آله) رواج می‌یابد و قیاس -همان عمل شیطان- رونق می‌گیرد.
4. بی‌ثمر کردن بازی
احیاء دین نبی فقط به دست اوصیاء بر حق او می‌باشد. تنها دارندگان علم قرآن و تنها حاملان علم نبوی! معصومین (علیهم السلام) در کنار اهتمام اهل سقیفه در از بین بردن دین، تدابیر زیادی برای حفظ سنّت نبوی و آموزش آن به اصحاب خود به کار بسته‌اند.
عنوان
مقدار
ساعت تدریس کارگاهی
12 هفته، 24 ساعت
تعداد درس
۲۴
پیش نیاز
ندارد