توضیحات اجمالی

در این دوره بیان می‌شود که برای زندگی در هر دوره و زمان باید آن دوره و زمانه را خوب شناخت. در عصر «بحران هویّت» عوامل زیادی در شکل‌گیری شخصیّت افراد مؤثر هستند. همچنین هویّت فرد نیز تحت تأثیر مهندسی چند گروه، شکل می‌گیرد. برای مهندسی خودمان،‌ برای «مهندسی من» آن هم در دورانی که فردایش با امروز بسیار متفاوت است باید «دوران ما» را خوب شناخت. هدف از این شناخت و آگاهی، مهندسی بهینه زندگی و به ویژه مهندسی آینده است. در این مسیر به برخی تلاش‌ها برای مهار آینده اشاره شده است.

معرفی دوره با بیان استاد:

سرفصل های دوره:

عنوان درس
موضوع درس
1. آنچه پیش رو دارید...
شناخت هر دوره و زمانه، برای زیستن در آن زمان ضروری است و شناخت «دوران پیچیده و دگرگون شده ما» نیز با هدف بالابردن آگاهی، کارآمدی و توانمندی، برای زندگی بهتر و مؤثرتر، متناسب با دنیای مدرن امروز ، ضروری‌تر است.
2. اسیر و زندانی
سخن اصلی در هویت است، آن هم در عصری که آن را عصر «بحران هویت» یا «هویت‌های چل تکه» نام نهاده‌اند.  بخشی از هویت ما ناشی از اسارت در یک دوره تاریخی، ویژگی‌های جسمی و ژنتیکی، شرایط جامعه و نیروهای طبیعت است. این چهار   عامل در «مهندسی من» و چگونگی شکل‌گیری شخصیّت من نقش جدی دارند. تعامل من با این چهار عامل محدود کننده، بخشی از هویّت من را تشکیل داده است.
3. مهندسان
مهندسان هویت ما کیانند؟ در نگاه نخست روشن می‌شود که هویّت آدمی در دوران ما، تحت تأثیر چهار نهاد قدرتمند «خانواده»، «مدرسه»، «جامعه» و «رسانه» شکل می‌گیرد. اما آیا این تمام ماجراست؟ آدمی چه عوامل دیگری را در این مهم مؤثر می‌داند؟
4. مهندس بزرگ من
در میان عوامل مختلف شکل‌دهنده هویت و شخصیت آدمی، خود او و اراده و اختیارش نیز نقش مهمی دارد. انسان‌های بزرگ، افراد خودساخته‌ای بوده‌اند که بر خلاف موج شنا کرده‌اند. «من»، مهندس بزرگ من است.
5. «مهندسی من» و «دوران ما»
تا کنون هیچ عصری به مانند دوران ما این چنین با تحوّلات سریع تکنولوژیکی، اجتماعی، اطلاعاتی و روانی مواجه نشده و این در حالی است که دم به دم بر سرعت تحولات نیز افزوده خواهد شد. دوران ما، دورانی است که فردایش با امروز تفاوت بسیار دارد. برای مهندسی من شدیداً نیاز به شناخت دوران ما داریم.
6. مهندسی فردا
در عصر پر شتاب و پر ماجرای ما، آینده زودتر از آنچه تصور می‌شود ما را احاطه خواهد کرد. از این رو، برای مهندسی بهینه زندگی خود و دیگران، نه تنها شناخت «دوران ما» ضروری است؛ بلکه در یک گام جلوتر، باید بتوانیم روندها و فرآیندهایی را که آینده را شکل می‌دهند، نیز بشناسیم. فردا به مانند دیروز، تکرار امروز ما نیست و چه بسا برنامه‌های امروز ما، برای فردا، کارآیی لازم را نداشته باشند.
7. تلاش برای مهار آینده
در این درس به اختصار با تلاش‌های مختلف برای مهار آینده آشنا خواهیم شد که در کتاب‌های بعدی مورد تحلیل بیشتر قرار خواهند گرفت. مفهوم «مهندسی معکوس فرهنگی» نیز در این درس معرفی خواهد شد.

مشخصات:

عنوان
مقدار
ساعت تدریس کارگاهی
4 هفته، 8 ساعت
تعداد درس
7
پیش نیاز
ندارد